Publisert: 04.07.2014. Oppdatert: 16.07.2014.
Grilling skaper hygge og glede, men kan fort ende i tragedie om man ikke tar noen enkle forholdsregler. Bruk av riktig tennvæske og skikkelig slokking etter bruk er svært viktig.
Ufornuftig bruk av grill fører hvert år til flere husbranner.
Våren og forsommeren har slått skikkelig til i år med finvær over store deler av landet. Grillingen er selvfølgelig i gang for lenge siden. God mat blir tilberedt sammen med familie og venner. Dessverre lar ikke brannene vente på seg. God stemning og hyggelig lag kan fort ende i tragedie om man ikke tar noen enkle forholdsregler.
Lederen for Landbrukets brannvernkomité, Pål-Arne Oulie, understreker at det er særdeles viktig å bruke tennvæske beregnet på grill.
- Brennbare væsker har svært forskjellige egenskaper. Rødsprit, whitespirit og bensin er væsker som flammer opp nærmest eksplosivt. Brukes slike væsker som tennvæske på grill, kan det resultere i store brannskader på personer. Brann kan også smitte over på hus. Bruk derfor kun tennvæske beregnet på grill og ikke tilfør mer tennvæske dersom det allerede er glør eller flammer i grillen, sier Oulie.
Bildeserien er tatt på svært kort tid og viser hvordan whitespirit antenner, dersom denne væsken helles over en grill med glør eller flammer. Rødsprit og bensin oppfører seg på samme måte.
Dersom man ikke slokker en grill, vil en grill av moderat størrelse kunne være varm i over 10 timer. Etter grilling er det derfor viktig å slokke skikkelig.
- Forsøk har vist at slokking av grillkull og grillbriketter krever en del vann. Bruker man ikke nok vann, vil vannet fordampe og glørne inne i brenselet vil tenne grillen på nytt. Vær derfor nøye med å slokke skikkelig og sett grillen på et sikkert sted til du er sikker på at den er helt slokket, sier Oulie, som ber folk følge grillvettreglene.
Grillvettregler
Engangsgrill
Gassgrill
Felles for all grilling
Førstehjelp ved brannskader
Lenke direkte til praktisk råd finner du her: www.lbk.no/Praktiske-rad
Kontaktperson: Styreleder i Landbrukets brannvernkomité, Pål-Arne Oulie, tlf 482 40 607